sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Onko kyseessä eläinkoe?

6. huhtikuuta 2009

Biotekniikkalainsäädäntö
Eläinbiotekniikka ja eläinkoelainsäädäntö (Maria Halmekytö)
Jyrki Turunen


Tässä vastauksessa viitataan: Laki koe-eläintoiminnasta 20.1.2006/62


a)      Onko kyseessä eläinkoe?
Kyseessä on eläinkoe mm. seuraavin perustein:
Tulkitsin asian eläinkokeeksi, koska matkanteko aiheutti eläimelle tuskaa, pelko tms. ja kokeen suorittamisen ajaksi se altistetaan automatkaa varten. Vaikka eläin altistuisikin huolimatta kokeen suorittamisesta, tekee siitä eläinkokeen se, että lääkettä siis testataan eläimellä.
2 §
Soveltamisala
Tätä lakia sovelletaan selkärankaisilla eläimillä harjoitettavaan koe-eläintoimintaan. Koe-eläintoiminnalla tarkoitetaan tässä laissa eläinten pitoa eläinkokeita varten ja eläinten käyttämistä eläinkokeisiin.
Sen lisäksi, mitä tässä laissa säädetään, koe-eläinten pidossa, hoidossa, kohtelussa ja käsittelyssä on noudatettava, jollei kokeen hyväksyttävästä tarkoituksesta muuta johdu, mitä eläinsuojelulaissa (247/1996) tai sen nojalla eläimistä säädetään. Geenitekniikan käytössä koe-eläintoiminnassa noudatetaan lisäksi, mitä siitä geenitekniikkalaissa (377/1995) säädetään.”

4 §

Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
1) eläinkokeella sellaisten kokeiden, testien, tutkimusten tai selvitysten suorittamista 8 §:ssä määritellyissä tarkoituksissa koe-eläimillä tai koe-eläimiä hyväksi käyttäen, joista eläimille voi aiheutua vähintään neulanpiston aiheuttamaan tuntemukseen verrattavaa kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa; eläinkokeeksi katsotaan myös kaikki sellaiset toimet, joiden tarkoituksena tai todennäköisenä seurauksena on koe-eläimen syntyminen tilaan tai olosuhteisiin, jotka voivat aiheuttaa sille kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa, samoin terminaalisessa anestesiassa suoritetut koetoimenpiteet, jos toimenpide muutoin tehtynä täyttää eläinkokeen tunnusmerkit; eläinkokeeksi katsotaan myös muuntogeenisen eläimen tai eläinkannan syntymiseen tähtäävät toimet; eläinkoe alkaa silloin, kun eläintä aletaan valmistella kokeessa käytettäväksi, ja päättyy, kun havaintojen tekeminen elävästä eläimestä koetta varten on saatettu loppuun;”

b)     Saako eläinkokeen tehdä ja millä edellytyksillä?
Eläinkokeen voi suorittaa seuraavin perustein, mutta mikäli lääke on jo testattu ja saanut myyntiluvan testauksen tarpeellisuudesta voidaan olla eri mieltä. Oma kantani on, että verinäytteen ottamisesta ei aiheudu eläimelle sellaista haittaa tai kipua, että se olisi peruste eläimen käyttämättä jättämiselle kokeessa. Erityisesti, koska lääkkeen voidaan jo olettaa olevan turvallinen kuin sen myyntiluvan haltija olettaa, ei hänelläkään ole mitään kokeen suorittamista vastaan. Emme tiedä tehoaako lääke kyseisellä eläimellä määrättyyn tarkoitukseen.
Olettaisin, että lääkettä on testattu, mikäli se kaupan on. Mikäli ei ole täytyisi sitten tehdä muita testejä ennen eläinkokeiden aloittamista. http://europa.eu/scadplus/leg/fi/lvb/l22149.htm
 
8 §
Eläinkokeen tarkoitus”
Eläinkokeen saa suorittaa ainoastaan:
”1) jos kyseessä on lääkkeiden, elintarvikkeiden tai muiden aineiden ja valmisteiden kehittäminen tai tuotanto sekä niiden laadun, tehokkuuden tai turvallisuuden testaus,”

”3 luku

Eläinkoe

7§, 8§, 9§ j a10§”

c)      Onko kyseessä tarpeellinen eläinkoe?
Kyllä, kyseessä on lääkkeiden tehokkuuden testaus lemmikkieläimen hyvinvoinnin varmistamiseksi.
”8§”

d)     Miten pitää ottaa huomioon tavoitekasvatusvaatimus?
Silloin, kun eläin hankitaan käytettäväksi eläinkokeessa muualta kuin koe-eläinlaitoksesta, eläimen käyttötarkoituksesta on ilmoitettava luovuttajalle. Tässä tapauksessa eläimen haltija suorittaa koetta valvotuissa olosuhteissa.

”4 luku

Koe-eläimet

11 §  Tavoitekasvatusvaatimus ja koe-eläimen alkuperä.”
e)      Kuka saa ottaa verinäytteet?

Tehtävänannossa ei kerrota opiskelijan taustoja, mutta seuraavin edellytyksin hän voi suorittaa eläinkokeita:
10 §
Eläinkokeen suorittaja
Eläinkokeen saa suorittaa tarkoitukseen soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, joka on lisäksi suorittanut yliopiston tai korkeakoulun opetusohjelman mukaisen tai Etelä-Suomen lääninhallituksen hyväksymän muun koe-eläimiä ja eläinten käyttöä eläinkokeissa koskevan kurssin (koe-eläinkurssi). Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädetään koe-eläinkurssin sisällöstä, kestosta ja kurssin suorittamisesta.
Etelä-Suomen lääninhallitus hyväksyy hakemuksesta 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kelpoisen henkilön, joka on muualla kuin Suomessa suorittanut koe-eläinkurssia vastaavat opinnot, kelpoiseksi suorittamaan eläinkokeita Suomessa. Hyväksymisen edellytyksenä on, että suoritetut opinnot vastaavat sisällöltään koe-eläinkurssia.
Sen estämättä, mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, saa myös muu sellainen eläinkokeiden suorittamiseen perehtynyt henkilö, jolla on lisäksi riittävät tiedot eläimelle tehtävän toimenpiteen suorittamistekniikasta ja riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi, suorittaa koe-eläinlaitoksessa laitoksen toimialaan liittyviä eläinkokeita sellaisen henkilön välittömän johdon ja valvonnan alaisena, jolla on 1 tai 2 momentissa tarkoitettu kelpoisuus.”

f)       Tarvitaanko koe-eläinlaitoslupa? Mitä se käytännössä merkitsee?

Koe-eläinlaitoslupa tarvitaan, koska kyseessä on selkärankainen eläin. Käytännössä tällöin tarvitaan lääninhallituksen lupa. Käytännössä edellytykset ovat sellaiset, että opiskelijalla ei välttämättä ole edellytyksiä luvan hankkimiseen yhtä eläinkoetta varten erikseen, vaan kokeen suorittamiseen tulee olla tilat kurssin järjestävällä oppilaitoksella tai sen kautta.

”5 luku

Lupa koe-eläintoimintaan ja eläinkokeen suorittamiseen

17 §
Lupa koe-eläintoimintaan.”

g)      Voiko opiskelija olla lupahakemuksessa luvan hakija ja myöhemmin luvan haltija?

Edellytysten täyttyessä kyllä, kunhan vain lakia noudatetaan eläinkoetoimintaa harjoitettaessa.
18 §
Koe-eläinlaitosluvan myöntäminen ja peruuttaminen
Koe-eläinlaitoslupa myönnetään, jos:
1) hakijalla on käytettävissään koe-eläintoimintaa varten asianmukaiset tilat, laitteet ja välineet;
2) hakijalla on käytettävissään koe-eläintoimintaa varten asianmukainen henkilöstö; ja
3) koe-eläinlaitoksen eläinlääkintähuolto on järjestetty asianmukaisesti.
Koe-eläinlaitoslupa voidaan myöntää myös rajoitettuna tai määräajaksi. Lääninhallitus voi peruuttaa luvan, jos luvan haltija olennaisella tavalla rikkoo tässä laissa tai eläinsuojelulaissa tai niiden nojalla asetettavia vaatimuksia tai lupaehtoja taikka jos toiminta ei enää täytä luvan myöntämisen edellytyksiä ja luvanhaltija ei korjaa epäkohtia valvontaviranomaisen asettamassa kohtuullisessa määräajassa.
Lääninhallituksen on tarkastettava ja hyväksyttävä koe-eläintoiminnan harjoittamiseen tarkoitetut tilat ennen niiden käyttöönottoa.”
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti