keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ruotsalaiset ovat kehittäneet geneettisesti muunnetun perunan EH92-527-1 (Amflora, BASF)



Biotekniikkalainsäädäntö
GMO avoin käyttö, soveltaminen kasveille (Sirpa Kärenlampi)
Jyrki Turunen
25. huhtikuuta 2009 13:39:42


Ruotsalaiset ovat kehittäneet geneettisesti muunnetun perunan EH92-527-1 (Amflora, BASF)


-          Mitä perunassa on muunnettu ja mitä muuntelulla on tarkemmin ottaen on saatu aikaan?

Perunaa on muunnettu tärkkelyspitoisuuden kohottamiseksi, on saatu aikaan korkeampi amylopektiini:amyloosisuhde. Amylopektiiniperunoita käytetään yleensä tärkkelyksentuottamiseen teollisiin tarpeisiin. Näin aikaansaadut geenimuunnellut perunat on tarkoitettu tärkkelyksen tuottamiseksi teollisiin tarkoituksiin.

-          Miten perunan turvallisuus ihmisille, eläimille ja ympäristölle on osoitettu?

Tieteellinen arviointi sisälsi perunaan lisätyn DNA:n tutkimisen, luonteen ja turvallisuuden tuotetun proteiinin suhteen, sekä toksikologialtaan, että allergisoivilta ominaisuuksiltaan. Lisäksi, vertailevaa analyysiä viljelyllisten ominaisuuksien, että koostumuksen, kuten myös turvallisuuden suhteen sekä ruuassa, että rehussa arvioitiin. Sekä ravitsemuksellinen, että ympäristönäkökohdat huomioon ottava riskiarviointi suoritettiin.

Riskinarviointi sisältää eläinten ruokintakokeista saadun datan analysoinnin. Kokeiden perusteella on todettu, että tärkkelyksen erottamisen jälkeen saadut sivutuotteet ovat yhtä turvallisia, kuin ei geenimuunnelluiden perunoiden prosessoinnista saatujen. Lisäksi on todettu, että GM –perunoiden mukulat eivät ole tarkoitettu ihmisten kulutettavaksi ruoassa.

-          Miksi EFSA on antanut lausunnon perunasta? Miksi EFSA on itse asiassa antanut siitä kaksi erillistä lausuntoa?


Kyseinen GM –peruna nostatti useiden jäsenvaltioiden piirissä kysymyksiä kansallisen arvioinnin jälkeen. Asian ollessa näin EU:n lainsäädäntö vaatii, että EFSA tekee lisäarvioinnin ja antaa lausunnon asiasta.
Lakiteknisistä syistä asiasta annettiin kaksi erillistä lausuntoa. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1829/2003 pohjalta ja ilmoittaminen Direktiivin 2001/18/EY perusteella tehtiin erikseen.


- Direktiivin 2001/18 4. artiklan alakohdassa 2 on eräs velvoite. Miten arvelet sen koskevan tätä perunaa? Voit käyttää apuna seuraavaa lähdettä:

Kyseinen 4. artikla koskettaa tuotteen jäljitettävyyttä, alakohdan 2 perusteella  tuotteen vastaanottaville tahoille tulee toimittaa kirjallisena tieto siitä, että a) tuote sisältää muuntogeenisiä organismeja tai koostuu niistä, b) kyseisille muuntogeenisille organismeille 8 artiklan mukaisesti annettu (yksi tai useampi) yksilöllinen tunniste. Lisäksi 1999/468/EY.

Peruna sisältää nptII geenin, joka tekee perunasta antibioottiresistenssin mm. kanamysiinille. Biosidien markkinoille saattamisesta on säädetty turvallisen käytön osalta. Ympäristöriskien arvioinnin osalta tulee myös käyttää erityistä harkintaa.
- Minkälaisin argumentein Greenpeace on parhaillaan liikkeellä tätä perunaa vastaan? (googlaa) Ovatko argumentit mielestäsi perusteltuja huomioiden EFSA:n lausunnon?

Greenpeace argumentoi nptII geenin käyttöä kyseisessä perunassa, koska kyseisen geenin käytöllä perunassa saattaa olla haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

EFSA on todennut, että on erittäin epätodennäköistä, että kyseinen ominaisuus siirtyisi kasvisolusta bakteerisoluun. On kuitenkin perusteltua kantaa huolta antibioottiresistenttiys ominaisuuksien  ja argumentointi on suotavaa. Riskinarvioinnin tulee perustua tieteelliseen näyttöön ja riittävään varmuuteen, lisäksi EMEA on todennut mm. kanamysiinin olevan edelleen merkittävä antibiootti, joskin sen turhaa käyttöä tulisi välttää mm. sivuvaikutuksista johtuen.


-          Perunan hyväksymisestä äänestettiin neuvostossa 19.2.2008 äänten jakautuessa seuraavasti: puolesta 131 ääntä (10 jäsenvaltiota, ml. Suomi), vastaan 162 ääntä (13 jäsenvaltiota), äänestämästä pitäytyi 52 ääntä (4 jäsenvaltiota) (määräenemmistö = 255 ääntä ja 14 jäsenvaltiota). Minkälainen hyväksyntäprosessi on edeltänyt tätä äänestystä? Mitä äänestystulos merkitsee? Asiasta ei ole vieläkään tehty päätöstä suuntaan eikä toiseen. Miksi tällainen pitkä tuumaustauko? Mitä arvelet tapahtuvan seuraavaksi?

Perunasta on pyydetty ja annettu lausuntoja riskinarvioinnin tekemiseksi, lisäksi lainsäädäntöä on nähtävästi asian edetessä uudistettu. Tietääkseni antibioottiresistenssin aiheuttavista geeneistä haluttaisiin luopua ja kansan mielipide on EU:ssa äänestystuloksen perusteella GMO:ta vastaan. Ilmeisesti asian hyväksymiseksi tarvittaisiin määräenemmistö. Ilmeisesti neuvosto palautti asian komissiolle. Ilmeisesti asiaan hankitaan lisätietoa, sekä puolesta, että vastaan.

Luulen, että ko. perunasta saatavien sivutuotteiden käyttö kielletään, sekä eläinten, että ihmisten ravitsemuksessa. Taustalla on halu luopua antibioottiresistenssin aiheuttavista geeneistä kasvien modifioinnissa tiettyjen ominaisuuksien suhteen. Antibioottien tehon heikkeneminen eräiden sairauksien torjunnassa, ja yleisesti ottaen on merkittävämpi kysymys, kuin yksittäisen geenimuunnellun perunan markkinoille saattaminen. Toisaalta on haettu tieteellistä näyttöä, jonka pohjalta arviointeja on tehty. Itse en kuitenkaan tiedä, mitä kyseinen peruna tulisi luonnossa kasvaessaan tai, joutuessaan ihmisten tai eläintenravitsemukseen aiheuttamaan. Riskit on arvioitu huomattavan pieniksi, mutta huomioitaessa bakteerien ja mikrobien suuri määrä maapallolla, on kuitenkin mahdollista myös, se, että antibioottiresistenttiyden siirtoa tapahtuisi kasvisoluista bakteerisoluun.

Aiheuttaako kyseinen peruna sitten antibioottiresistenttien kantojen muodostumista luontoon, vaikkei sitä käytettäisi ravitsemukseen. Tätä kautta antibioottien tehon laskua kuitenkin saattaisi tapahtua. Luonnossa kyseistä ominaisuutta kuitenkin jo esiintyy yleisesti, kysymys onkin, mikäli jotain on tehty vuosikaudet väärin, voidaanko väärin tekemistä jatkaa ja onko toimittu väärin? Toimijoiden tulee osoittaa haitattomuus, eikä päinvastoin. En oikeastaan osaa sanoa näin lyhyen tarkastelun pohjalta asiasta puolesta, enkä vastaan, mutta asian vastustajien argumentit ovat painavampia, hyödyt vastaan haitat. Samasta syystä asiassa lienee meneillään tuumaustauko, eikä asiaa saada ratkaistua ainakaan puolesta ilman vakuuttavia lisänäyttöjä.

Perunalla on pitkä tausta ja suuri merkitys ihmisten ravitsemuksessa ja herättänee myös siksi erityisiä tunteita ja mielipiteitä. Itse asiassa minun tulisi tutustua asiaan paljon perusteellisemmin, että uskaltaisin ottaa asiaan myönteisen kannan, lisäksi vastustajien argumentoinnin ollessa kohtuullisen hyvin perusteltua, vaikken Greenpeacesta erityisesti pidäkään, myönteistä kantaa on asiaan liittyviä perusteluja luettuaan vaikeampi hyväksi, kuin ilman erityistä tietoa. Tieto lisää tuskaa.


sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

BET – Bioetiikka



BET – Bioetiikka
Kotiessee
Jyrki Turunen
25. kesäkuuta 2009

Luomu eettisempää kuin tavanomainen elintarviketuotanto?

Luonnonmukainen tuotanto on nimensä mukaisesti ympäristöön ja luonnonvaroihin sopeutuvan tuotannon kehittämisen lähtökohta. Esimerkiksi keinolannoitteiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käytöstä pidättäytyminen perustuu luonnonvarojen sopeutuvaan hoitamiseen sekä ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyviin näkökohtiin. Luomu on siis tuotantokulttuuri, pikemminkin kuin vain tuotantojärjestelmä. Kulttuurisena valintana se korostaa ihmisen sopeutumista luonnon elämää ylläpitävän järjestelmän asettamiin ehtoihin, ja ihmisen kuulumista osana kaiken elollisen muodostamaan biologiseen yhteisöön (www.luomu.fi).
Kuluttajat kysyvät luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita yhä enemmän; tämä ilmiö on luomassa uudet markkinat maataloustuotteille (NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2092/91).  Tuotteet saatetaan markkinoille merkinnöin, joissa todetaan tai annetaan ostajan ymmärtää, että ne on tuotettu luonnonmukaisesti tai ilman synteettisiä kemiallisia tuotteita.

Kysymys on vaikea, vaikka tiedän luonnonmukaisen tuotannon kohdalla mikä on oikein ja väärin ja vaikka näyttää selvältä, että asia tulisi huomata, niin, silti sitä tulee perustella. Jälleen kerran käytännöllinen tieto ohittaa teoreettisen tiedon, mikä johtaa, että joudun käytännöllisellä tiedolla perustelemaan käsitystäni moraalista. Joudun siis rakentamaan yleisen moraaliperiaatteen, joka osaltaan kumoaa subjektiivista mielipidettäni asiasta, jolloin tästä yleisestä moraaliperiaatteesta itse asiassa syntyy subjektiivinen moraalikäsitykseni asiasta ja asia jää siis ratkaisematta. Asiaa ei kuitenkaan voi jättää ratkaisematta, koska se on jo olemassa. Hyväksyntää ratkaisulle täytyy hakea olemassa olevasta tiedosta, omasta aiemmasta moraalikäsityksestä ja omantunnon kautta.
Kysymys luomun eettisyydestä on monitahoinen, kuten ruokatuotantoon liittyvät kysymykset ovat, kysymys ei kuitenkaan ole eettisempi kuin esimerkiksi yhteiskunnalliseen tulonjakoon liittyvät ristiriidat. Asiat on jo ratkaistu, kuitenkin niihin haetaan jatkuvasti ratkaisua. Kysymys eettisyydestä on itse asiassa mieletön ja vastausta onkin haettava kunkin yhteiskunnan sen hetkisestä, menneestä ja tulevasta tilasta. Hyväksymmekö kaikki vaihtoehtoiset tulevaisuudet vai onko eettisempää muodostaa moraalisia näkökantoja ja periaatteita niihin liittyvissä kysymyksissä. Siis voimmeko muodostaa moraalisia näkökantoja moraaliin ja etiikkaan, sekä päinvastoin. Kyseessä on siis arvojen ja tosiasioiden välinen suhde, sekä moraalisten tosiasioiden olemassaolosta. Moraalimetafysiikka.
Perustelen otsikossa annettua kysymystä, piste kysymysmerkin sijaan tekee siitä väitteen. Objektiivisuus asiaa lähestyttäessä tekee sen mahdottomaksi vastata kysymykseen. Asia on nähtävästi ratkaistu luomalla uudet markkinat näille tuotteille. Kysymyksessä on kuitenkin asia, joka on ollut olemassa ennen tavanomaista maataloustuotantoa tai tehomaataloutta. Maataloustuotannon kehittyminen on kuitenkin luonut pohjan nykyiselle sivistykselle, joka puolestaan luo pohjan kulttuuriselle valinnalle luomutuotannon puolesta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, johtuen luonnon monimuotoisuudesta, johon myös ihminen ulkopuolisine toimintoineen kuuluu. Asia jää väistämättä sille tasolle, ettei asian selityksissä saada sellaista tarkkuutta, että kaikki tulisi avatuksi. Yksi lause kertoo asiasta kaiken, mutta toinen lause vaatii selitystä tuekseen.
Otsikon alla olevissa lainauksissa on käsitelty asian luonnetta, johon en ratkaisua voi kirjoittaa. En vain pysty, koska tosiasiat ovat niin vahvoja, etten pysty luomaan yleistä moraalisäännöstä asiaan. Todettakoon, etten myöskään halua ajatella asiaa ilman, että luonnonmukaista tuotantoa tuettaisiin ja pidettäisi yllä. Ensimmäisessä kappaleessa kysymykseen on tuotu sanana järjestelmä. Toisessa kappaleessa järjestelmä on luomassa uudet markkinat näille maataloustuotteille. Kun asiaan on tuotu näin hyvät perustelut voimme pitää luonnonmukaista tuotantoa eettisempänä valintana, kuin tavanomaista maataloustuotantoa, jolla ymmärretään kemiallisin torjunta-ainein ja lannoittein tuotettuja maataloustuotteita.
Luentomateriaalissa esiin tulleeseen kysymykseen sanasta ”ethics” (Michael S. Gazzaniga: The Ethical Brain), niin miksi se on monikossa? Emme pysty vastaamaa esitettyyn kysymykseen mikäli on vain yksi etiikka. Etiikan tutkiminen on jatkuva prosessi ja etiikka voi olla yksi ja sama vain tietyllä ajanhetkellä. Olemme kuitenkin luoneet eettisen säännöstön, joka ohjaa moraaliamme ja luo pysyvyyttä eettiseen keskusteluun. Toisaalta lopullista ratkaisua ei toistaiseksi ole saavutettu, eikä ihmisikä siihen taida riittää. Tämäkin on todettu luontomateriaalissa, eettiset ongelmat synnyttävät päätöksenteon ongelmia – emme pysty päättää yksimielisesti sitä, mikä on oikea tapa toimia. Joku siis päättää, jotakin.
Jotta kaksi sivua tulisi täyteen, päätän, että luonnonmukainen tuotanto on tehomaataloutta eettisempää, eikä ainakaan vähemmän eettistä kuin tavanomainen viljely. Valinta jonkun viljelymuodon välillä ei sulje pois moraalisia ongelmia ja oikeutta hakea niihin eettisesti kestävää ratkaisua. Muuttamalla paikallisia tuotantomuotoja emme pysty ratkaisemaan tuotantomenetelmien vahvuuksia tai rajoituksia. Mielestäni tämä oikeuttaa luonnonmukaiseen tuotantomuotoon, missä se on rajoituksilta mahdollista.
Lähteet:
BET –luennot 2009
 

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Oman bakteerin kuvaus - 17.3.2002



Jyrki Turunen                                                                                                             17.3.2002
työselostus MIKRO 220
opiskelijanro:
012079087
Oman bakteerin kuvaus



1. Johdanto

Työn tarkoituksena on eristää ja tunnistaa jokin bakteeri. Oma näyte kylpyhuoneen viemäristä maanantaina 18.2.2002 n. klo 8.00.

2. Materiaalit ja menetelmät
Bakteerin eristäminen ja tunnistaminen sisälsi seuraavat vaiheet:
  1. Puhdasviljelmän eristäminen s.27 (harjoitustyömoniste)
-          luonnossa mikrobit esiintyvät sekaviljelminä
-          kun halutaan tutkia yksittäisten organismien ominaisuuksia, ne on eristettävä puhdasviljelmäksi
-          pintanäyte alginaattivillatikkua käyttäen

  1. Mikrobien ravintovaatimukset s.29 (harjoitustyömoniste)
-          mikrobien ravintovaatimukset ovat vaihtelevia
-          ravintoalustat voidaan jakaa kahteen ryhmään: synteettiset ja kompleksiset
-          valmistusvaiheet: aineiden punnitseminen, liuottaminen, pH:n tarkistus ja säätö, annostus, tulpittaminen ja sterilointi
  1. Entsymaattiset reaktiot s.33 (harjoitustyömoniste)
-          elintoimintojen ylläpitäminen, kasvu ja lisääntyminen tapahtuvat entsyymien avulla
-          useimmat eksoentsyymit katalysoivat hydrolyyttisiä reaktioita
-          entsymaattisilla reaktioilla tärkeä sija mikrobien luonnehdinnassa ja identifioinnissa
  1. Bakteerien antibiootti- ja sulfaherkkyys s.49 (harjoitustyömoniste)
-          antibioottiherkkyyden määrittäminen on jokapäiväinen kliininen ongelma
-          herkkyysmääritysmenetelmiä on useita
-          tavallisin on agar-diffuusio, tabletin ympärille syntyy estovyöhyke
  1. Desinfektioaineiden tehokkuus s.51 (harjoitustyömoniste)
-          eri desinfektioaineet vaikuttavat mikrobeihin eri tavoin
-          toiset denaturoivat proteiineja, liuottavat solukalvon lipidejä, hapettavat tai sitoutuvat entsyymien SH-ryhmiin jne.
-          tutkitaan eri desinfektioaineiden vaikutusta omaan bakteeriin

3. Tulokset

  1. Puhdasviljelmät: Eristetty ja jatkoviljelty seuraavat mikrobit:
J1= pyöreä vaalea pesäke
J2= pyöreä vaalea pesäke
J3= keltainen pesäke
Jatkoviljelyt osoittivat, että J1 ja J2 samoja bakteereja, jätetään J2 pois. Pintahajotukset J1 ja J3 bakteereista TGY-maljoille.

2. Mikrobien ravintovaatimukset tulokset:

Bakteeri
ravintoliemi
semisolidi eli puolijähmeä ravintoagar
ravinto-glukoosi-
liemi

ravinto-hiivauute-liemi
glukoosi-suolaliemi

J1

+++
K
+++
+++
+
J3
+++
K
+++
+++
+
+++ hyvin samea            K kasvua, E ei kasvua
++   kohtalaisen samea
+     heikosti samea
-      ei sameutta
kontrollit puhtaita

3. Entsymaattiset reaktiot tulokset:






hapon
muo-dostus
glu-koo-sista





bak-teeri
no.
tärk-kelyk-sen
hydro-lyysi
pro-teo-lyysi
lipo-lyysi
nit-raatin pelkis-tys
avoin putki
suljettu
putki
ener-gia-meta-bolia*
kaa-sun-
muo-dos-tus
kata-laasi-testi

oksi-daasi
-testi
Gram-reak-tio
solun
muoto

J1

-
-
-
+
+
+
F
+
+
-
Gram-
sauva
J3
+
+
+
+
+
+
F
+
+
-
Gram+
kokki
* R = respiratiivinen
   F = fermentatiivinen
J1 = vaalea pesäke, pieni sauva, gram-negatiivinen
J3 = keltainen pesäke, pieni kokki, gram-positiivinen,

  1. Bakteerien antibiootti- j a sulfaherkkyys tulokset:

organismi
antibiootti
tulos

J3 (gram+)

streptomysiini
1

penisilliini
4

sulfonamidi
2

kloramfenikoli
2

kanamysiini
1

herkkyysluokka
antibiootit
sulfa
herkkä (1)
³ 28 mm
³ 32 mm
kohtalaisen herkkä (2)
23-27 mm
24-31 mm
kohtalaisen resistentti (3)
15-22 mm
15-23 mm
resistentti (4)
£ 14 mm
£ 14 mm

Bakteeri on täysin resistentti käytetylle penisilliinille, tuottaa penisillinaasia. Muille bakteeri on herkkä tai kohtalaisen herkkä. Yleisesti gram-negatiiviset ovat resistenttejä penisilliinille ja suurin osa gram-positiivisista herkkiä.

5. Desinfektioaineiden tehokkuus
-          tulokset

organismi
desinfektioaine
aika/min
2,5

5

10

15
posit.
kontrolli
negat.
kontrolli

J3

Hibitane 1%
+
-
-
-


J3
fenoli 1%
+
+
+
+
+
-
J3
70% etanoli
+
+
-
-


J3
vetyperoksidi 3%
-
-
-
-


+ = kasvua, - = ei kasvua

4. Tulosten tarkastelu

Desinfektioaineista negatiivisena kontrollina oli vain fenoli, muut ryhmät tekivät muista kontrollit.
Organismi ei välitä 1%:sta konsentraatiosta fenolia mitään, kenties yli 1 prosentin konsentraation vaikutus olisi merkittävämpi.
Etanoli vaikuttaa vasta 5 minuutin jälkeen, vaikutus perustuu proteiinien denaturoitumiseen, mutta voi myös häiritä membraaneja ja liuottaa rasvakomponentteja. Suositeltu konsentraatio on 70%, mutta konsentraatiot välillä 60% ja 95% näyttävät tappavan yhtä tehokkaasti. Puhdas etanoli ei ole niin tehokas, koska denaturoituminen vaatii vettä.
Bakteeri tuhoutuu täysin vetyperoksidin vaikutuksesta, käytetyistä desinfektioaineista tehokkain. Vetyperoksidi hajoaa nopeasti katalaasin vaikutuksesta vedeksi ja kaasumaiseksi hapeksi. Hibitanella on toiseksi tehokkain estovaikutus, kloorilla on aina hyvä vaikutus elämää tuhoavasti.
Tärkeimpiä tehdyistä testeistä olivat entsymaattiset testit ja gram-värjäys.
Päälähtökohtana bakteerin tunnistamisessa voidaan pitää sen gram-värjäys tulosta, jonka jälkeen aletaan tutkimaan entsyymitestien tuloksia ja pesäkkeen ulkonäköä, myös bakteerin metabolia on olennainen.
J1 bakteerin osalta päädyin Escherichia coli bakteeriin. Pesäkkeet olivat maljalla vaaleita ja kiiltäviä. Gram-värjäys osoitti sen olevan gram-negatiivinen ja mikroskopointi paljasti sen pieneksi sauvaksi, toisaalta bakteeri saattaisi olla myös samaan ryhmään kuuluva Enterobacter aerogenes. Asian varmistamiseksi tulisi tehdä jatkotestejä.
J3 bakteeri oli pieni gram-positiivinen kokki, jonka pesäkkeet olivat maljalla keltaisia. Bakteeri on resistentti penisillinille. Muille antibioottitestissä käytetyille antibiooteille bakteeri on herkkä tai kohtalaisen herkkä. Yleisesti gram-negatiiviset ovat resistenttejä penisilliinille ja suurin osa gram-positiivisista herkkiä. Bakteeri J3 kasvoi myöskin fenolissa eli se metaboloi sitä. Yleensä fenoli inhiboi gram-positiivisia bakteereja muttei gram-negatiivisia. Tuloksia tarkastellessa alkaisi herkästi epäilemään omaa työtään, mutta niin emme tee ja vedämme johtopäätöksiä näillä tiedoilla.
 Mikroskooppipreparaateissa oli diplokokkeja ja klustereita. Päädyin Staphylococcus aureus bakteeriin.









5. Kirjallisuus

Mikrobiologia 220 laboratorioharjoitukset: Helsingin yliopisto Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos 2002
Tortora, Funke, Case 2001. Microbiology an introduction: seventh edition