lauantai 2. heinäkuuta 2011

SELVITYS

Syy ovat hammassärky ja aiheutuneet sydämen rytmihäiriöt ja sairauden hoitamatta jättäminen ja työtehtävien laiminlyöminen, tarpeettoman kivun ja kärsimyksen aiheuttaminen. Näistä on aiheutunut muun muassa merkittäviä taloudellisia tappioita ja sosiaalista kärsimystä, muista haittavaikutuksista puhumattakaan. Lisäksi hampaasta tai ikenestä tulee pahaa makua suuhun ajoittain, joka on merkki bakteeriperäisestä tulehduksesta. Kipu on helvetillinen ja kaiken lisäksi tympii. Rytmihäiriöt aiheuttavat myös ripulia, tosin sitä voi aiheuttaa jo vähempikin hermoston ärsytys.

Perustelut: hoitohenkilökunnan ja myös poliisin, eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen jne. on tullut tietää haittavaikutukset, joita jatkuvasta hammassärystä johtuu, lisäksi ikenestä vuotaa edelleen verta, hammas on sen muotoinen, että voimakkaasti hampaita yhteenpurtaessa hammas painaa juurikanavaa aiheuttaen hermoärsytystä, pitkäaikaista tuskaa ja ikenen kiinnityskudoksiin kohdistuvia voimia. Myös yllämainittuihin tahoihin liittyy tehtävien ja vastuunottamisen pakoilua, jätän tutkintapyynnön myös heitä koskien. En tunne lakia riittävän hyvin tietääkseni että onko menetelty oikein, joten jätän asian poliisin tutkittavaksi. Lisäksi pysyn kannassani sähkömagneettisten aaltojen vaikutuksesta, kuten matkapuhelimen aiheuttamasta säteilystä, rytmihäiriöiden syntyyn. Asia on merkityksellinen myös siltä kannalta, että Nokia Oyj:llä on merkittävä vaikutus kaikkien suomalaisten hyvinvointiin. Osoitan perusteluissani, että tulehduksen vaikutukset ovat samankaltaisia useimmissa tapauksissa ja tällä on siten myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ihmisten terveydenhuollon kannalta.

Aihe:
Hoitotoimenpiteiden tekemättä jättäminen

Murha nimikkeen käyttö perustuu muun muassa seuraaviin perusteluihin, ainakin lääkäreiden on tullut tietää alla mainitut seikat. Olen vuosien ajan kertonut hammaskivusta, rytmihäiriöstä, myöhemmin aiheettomien masennuslääkkeiden määräämisestä ja edelleen jatkuneesta poskiontelotulehduksesta, korvakivusta, joihin liittyvistä seikoista poliisilla on tieto lähettämieni liitetiedostojen ja kirjoittamieni sairauskertomusten kautta. Lisäksi viranomaisten, kuten Eviran tulee pitää huolta siitä seikasta, ettei elintarvikkeissa, kuten kahvissa ole vaaraa aiheuttavia määriä esimerkiksi pestisidi- tai muita myrkkyjäämiä.

Pitkäaikaisessa eli kroonisessa kivussa on kudoksenvahingoittuminen jo päättynyt, mutta kipu jatkuu siitä huolimatta (patologinen kiputila). Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun hermon kipusyyt ovat säilyneet, mutta niiden kanssa kilpailevat kosketussyyt tuhoutuneet. Joskus, kun kiputila on jäänyt pysyväksi, ihminen on tavallaan oppinut tuntemaan jatkuvaa kipua ilman välitöntä syytä. Kipualueella voi esiintyä verisuonimuutoksia, joiden syynä pidetään sympaattisen hermoston toimintahäiriöitä. Sympatikusärsytys laajentaa silmän mustuaista. Se myös lisää hien eritystä (kauhun hiki). Sympatikuksen toiminta ei kuitenkaan rajoitu tällaisiin kriisitilanteisiin (sympatikotonus), vaan sitä tarvitaan joka hetki esimerkiksi verenpaineen ja lämpötilan säätelyyn ja monenlaisiin muihin elimistön normaalitoimintoihin. Lisämunuaisydintä voi kehitykseltään ja toiminnaltaan verrata hermoston ganglioon. Postganglionaariset solut ovat lisämunuaisytimen endokriinisiä soluja. Ne erittävät noradrenaliinia, mutta lisäksi myös adrenaliinia, mihin varsinaiset sympatikussolut eivät muualla elimistössä pysty. Adrenaliini tehostaa sympatikuksen vaikutusta ja samalla muuttaa sitä, sillä se vaikuttaa kohdesoluihin eri tavalla kuin noradrenaliini. Adrenaliini vaikuttaa suunnilleen yhtä voimakkaasti sekä alfa- että beetareseptoreihin, mutta noradrenaliini paljon tehokkaammin alfareseptoreihin. Katekoliamiineihin kuuluu lisäksi dopamiini, noradrenaliinin ja adrenaliinin esiaste. Katekoliamiinien erittymiseen vaikuttaa suuresti hermostollinen säätely. Katekoliamiineja on välittäjäaineina mm. sympaattisessa hermostossa että eräissä keskushermoston osissa. Lisämunuaisytimen katekoliamiinien erityksellä on samantapaiset vaikutukset, kuin sympaattisen hermoston toiminnalla. Sydämen beetareseptoreita sanotaan beeta1-reseptoreiksi, muita beeta2-reseptoreiksi. Erot tulevat käytännössä esiin lääkehoidossa; on esimerkiksi olemassa erityisesti sydämeen vaikuttavia beetasalpaajia, jotka estävät katekoliamiinien vaikutusta sydämeen. Adrenaliinilla on beeta1-vaikutus ja näin ollen nopeuttaa voimakkaasti sydämen sykintää, samalla sillä on myös beeta2-vaikutusta.

Parasympaattinen hermosto hermottaa samoja elimiä kuin sympaattinenkin. Parasympaattisia syitä on sydämessä ja verisuonissa verraten niukasti verrattuina sympaattisiin syihin, kun taas ruoansulatuskanavassa tilanne on päinvastainen. Parasympatikuksen vaikutukset ovat usein päinvastaisia kuin sympatikuksen (ks. parasympatikuskotonus). Parasympatikus hidastaa sydämen sykintää, vilkastuttaa ruuansulatuskanavan liikkeitä ja eritystä sekä vaikuttaa osaltaan virtsarakon tyhjenemiseen. Virtsarakon tyhjentäminen eli virtsaaminen perustuu refleksiin, supistumismääräys menee parasympaattisia hermosyitä pitkin virtsarakkoon ja aiheuttaa sen supistumisen. Jos ihminen on jännittyneessä mielentilassa, virtsaamistarve tulee tavallista aikaisemmin.

Lisäksi tuntuu joko visketaalista tai parientaalista kipua vasemmalla vatsan alaosassa, vaikeaa sanoa mistä johtuu, mutta ainakin selkä on aina vähän jumissa vasemmalta puolen. Kyseessä saattaisi olla myös munuais- tai kiveskipu tai virtsarakkokipu.

Tyypillinen esimerkki syväkivusta on hammassärky. Hermoärsytys kulkee hermosolussa impulssina eli sähköisenä jänniteaaltona. Tässä siirrossa on solun ulkopuolella olevilla natriumioneilla ja solun sisällä olevilla kaliumioneilla keskeinen merkitys. Solun sisäpuolen varautuessa negatiivisesti ja ulkopuolen positiivisesti syntyy ns. lepojännite, jolloin lepäävä hermosyy on virittynyt valmiiksi hermoärsytykselle. Kun solukalvo ärtyy, sen läpäisevyys muuttuu hetkellisesti niin, että natriumionit pääsevät tunkeutumaan solun sisään. Hermoimpulssin siirtonopeus on suurimmillaan jopa 100 m sekunnissa, ja esim. tupellinen hermosyy voi kuljettaa n. 1000 impulssia sekunnissa. Hermoärsytyksen siirtyminen hermosolusta toiseen tapahtuu synapsikohdassa kemiallisesti välittäjäaineen avulla. Esimerkiksi kofeiini kiihdyttää impulssin kulkua synapsin yli solusta toiseen, pestisidit saattavat aiheuttaa lihaskouristuksia asetylkoliinin kerääntyessä niiden vaikutuksesta synapseihin. Aksonin päästä erittyy ärsyttävää tai estävää välittäjäainetta. Välittäjäaineiden, joista yleisin on asetylkoliini, muodostamiseen hermosolut tarvitsevat runsaasti energiaa. Lisäksi hormonit vaikuttavat hyvin pieninä annoksina. Munuaisten toimesta tapahtuva virtsaneritys on keuhkojen kaasunvaihdon ohella elimistön tärkein tapa vapautua aineenvaihdunnan jäteaineista. Munuaiset toimivat lisäksi elimistön neste- suola ja happo-emäs-tasapainon säätelijöinä sekä erittävät joitakin hormoneja.

Tulehdus on elimistön reaktio kudokseen kohdistuvaan vaurioon. Tämän reaktion voivat saada aikaan hyvinkin monet tekijät, kuten kudoksen mekaaninen vaurioituminen, bakteeri-infektio, myrkyt, allergisoivat aineet ja säteily. Kudoksen histologiset muutokset ovat aiheuttajastaan riippumatta aina suunnilleen samanlaiset. Yleensä voidaan todeta kolme ilmiötä, jotka usein ovat samanaikaisia: verisuonimuutokset, kudosnesteen lisääntyminen ja tulehdussolujen kertyminen paikalle. Munuaisten sairauksissa virtsaa saattaa erittyä normaalia enemmän. Tosin itselläni kipu saattaa johtua myös hapenpuutteesta selässä eli iskemiasta, tämä on monen pitkäaikaisen selkäkivun syynä tai sitten kyseessä on heijastuskipu hampaasta.

Joku voisi väittää, että kyseessä on metabolinen syndrooma, varmasti näinkin, mutta aiheuttajana on jokin sairaus ja tässä tapauksessa tulehtunut ien ja hammassärky, juurikipu. Sivistyneessä oikeusvaltiossa hoitamatta jättäminen on rikos ja asettaa terveydenhuoltojärjestelmän uskottavuuden ja luotettavuuden epäilyksenalaiseksi. Omasta mielestäni kyseessä on valtiorikos, termistä en ole varma, mutta jätän asian valtiosyyttäjän harkittavaksi. Ottaen huomioon sen tarpeettoman kärsimyksen mitä tehtävien laiminlyöminen on aiheuttanut, en pidä kohtuuttomana syytteen nostamista. En voi ymmärtää perusteluja, jotka ovat tähän johtaneet, mutta varmaa lienee etten ole ainut vahingonkärsijä. Mitä tulee aiempaan tutkintapyyntööni koskien mm. verottajaa, on se menetellyt viranhaltijalle kuulumattomalla tavalla käyttäessään hyväuskoisuuttani väärin. Olkoonkin, vaikka tavoitteena olisi suuremman ”hyvän” saavuttaminen. Tosin ilman hammassärkyä olisin luultavasti jo töissä.

Mitä itse luulen syyksi, on taloudellisen hyödyn saavuttaminen syrjäyttämällä osaavaa työvoimaa työmarkkinoiden ulkopuolelle henkisen ja fyysisen painostuksen avulla. Yksinkertaisesti saattaa olla niin, että pelko oman aseman menettämisestä työyhteisössä saattaa johtaa väärinkäytöksiin. Vetoankin päättäjiin, että vastuullisiin tehtäviin valittaisiin riittävän hyvän itsetunnon omaavia henkilöitä sen sijaan että nämä suojautuisivat turvautumalla väärinkäytöksiin ja jopa rikoksiin. Onhan se nyt ollut aivan pakko tietää, että eläketietojen hävittäminen on väärin tai, että ihmisten kuuluu saada kunnollista hoitoa. Eläinrääkkäyksestäkin tulee sakkoa ja jopa vankilatuomio, vaikka ei tämä kipu ole missään nimessä mukavaa tai hyväksyttävää. Tulee vain mieleen kuinka monta muuta ihmistä Suomessa on samassa tilanteessa.

Jokaisella täytyy kyllä järjen kertoa, että lähetteen voi kirjoittaa eteenpäin, mikäli omat taidot eivät asian hoitamiseksi riitä. Mitä tehdä tilanteessa, kun ei luota? Pakko on vain tehdä, eivät kaikki voi olla korruptoituneita tai muuten sidoksissa johonkin, joka estää toimimasta oikein. Pystyn kyllä ratkomaan nuo sairaudet ja ehkä jopa kehittelemään uusia lääkkeitä. Tosin motivaatio kärsii vuosien kipukokemusten myötä. Epämiellyttävä totuus on se, että osaavia ihmisiä vihataan ja kateudessa yritetään estää työn tekeminen, jonka seurauksena olisi kansantuotteen kasvu ja parempi terveys.

Kyllähän se Sitran ohjelma on kansalaisten terveystiedon parantaminen, mutta kyllä kun oireet kerrotaan, niin lääkärin tulisi tehdä oikea diagnoosi ja määrätä oikeat hoitotoimenpiteet. Ei ole mikään syy, että Suomesta ei löydy kuin muutama, jotka osaavat hoitaa. Tässä tapauksessa asia ei välttämättä noinkaan ole, riippuen joutuuko kasvattamaan uutta ientä tms., mutta itse olisin tyytyväinen kun kipu paranisi. Kyllähän tässä omalla kohdalla on enimmät tehty ja motivaatio on ollut aikalailla nollassa jo muutaman vuoden ajan. Syynä on se, että ei täällä aidosti uskota, että tässä yhteiskunnassa voisi menestyä. Pakolla täällä näitä hommia vain tehdään, kivulta ei pysty tai jaksa edes harrastamaan. Monella syrjäytyneellä jää ainoaksi tehtäväksi varmaankin vain viinanjuonti.

Kirjallisuuslähteet:
Nienstedt, W. ym. 1991. Ihmisen fysiologia ja anatomia. WSOY. Porvoo.
Peltosaari, Leena ja Raukola, Hilkka. 1998. Ravitsemustieto. Otava. Keuruu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti