keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ruotsalaiset ovat kehittäneet geneettisesti muunnetun perunan EH92-527-1 (Amflora, BASF)



Biotekniikkalainsäädäntö
GMO avoin käyttö, soveltaminen kasveille (Sirpa Kärenlampi)
Jyrki Turunen
25. huhtikuuta 2009 13:39:42


Ruotsalaiset ovat kehittäneet geneettisesti muunnetun perunan EH92-527-1 (Amflora, BASF)


-          Mitä perunassa on muunnettu ja mitä muuntelulla on tarkemmin ottaen on saatu aikaan?

Perunaa on muunnettu tärkkelyspitoisuuden kohottamiseksi, on saatu aikaan korkeampi amylopektiini:amyloosisuhde. Amylopektiiniperunoita käytetään yleensä tärkkelyksentuottamiseen teollisiin tarpeisiin. Näin aikaansaadut geenimuunnellut perunat on tarkoitettu tärkkelyksen tuottamiseksi teollisiin tarkoituksiin.

-          Miten perunan turvallisuus ihmisille, eläimille ja ympäristölle on osoitettu?

Tieteellinen arviointi sisälsi perunaan lisätyn DNA:n tutkimisen, luonteen ja turvallisuuden tuotetun proteiinin suhteen, sekä toksikologialtaan, että allergisoivilta ominaisuuksiltaan. Lisäksi, vertailevaa analyysiä viljelyllisten ominaisuuksien, että koostumuksen, kuten myös turvallisuuden suhteen sekä ruuassa, että rehussa arvioitiin. Sekä ravitsemuksellinen, että ympäristönäkökohdat huomioon ottava riskiarviointi suoritettiin.

Riskinarviointi sisältää eläinten ruokintakokeista saadun datan analysoinnin. Kokeiden perusteella on todettu, että tärkkelyksen erottamisen jälkeen saadut sivutuotteet ovat yhtä turvallisia, kuin ei geenimuunnelluiden perunoiden prosessoinnista saatujen. Lisäksi on todettu, että GM –perunoiden mukulat eivät ole tarkoitettu ihmisten kulutettavaksi ruoassa.

-          Miksi EFSA on antanut lausunnon perunasta? Miksi EFSA on itse asiassa antanut siitä kaksi erillistä lausuntoa?


Kyseinen GM –peruna nostatti useiden jäsenvaltioiden piirissä kysymyksiä kansallisen arvioinnin jälkeen. Asian ollessa näin EU:n lainsäädäntö vaatii, että EFSA tekee lisäarvioinnin ja antaa lausunnon asiasta.
Lakiteknisistä syistä asiasta annettiin kaksi erillistä lausuntoa. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1829/2003 pohjalta ja ilmoittaminen Direktiivin 2001/18/EY perusteella tehtiin erikseen.


- Direktiivin 2001/18 4. artiklan alakohdassa 2 on eräs velvoite. Miten arvelet sen koskevan tätä perunaa? Voit käyttää apuna seuraavaa lähdettä:

Kyseinen 4. artikla koskettaa tuotteen jäljitettävyyttä, alakohdan 2 perusteella  tuotteen vastaanottaville tahoille tulee toimittaa kirjallisena tieto siitä, että a) tuote sisältää muuntogeenisiä organismeja tai koostuu niistä, b) kyseisille muuntogeenisille organismeille 8 artiklan mukaisesti annettu (yksi tai useampi) yksilöllinen tunniste. Lisäksi 1999/468/EY.

Peruna sisältää nptII geenin, joka tekee perunasta antibioottiresistenssin mm. kanamysiinille. Biosidien markkinoille saattamisesta on säädetty turvallisen käytön osalta. Ympäristöriskien arvioinnin osalta tulee myös käyttää erityistä harkintaa.
- Minkälaisin argumentein Greenpeace on parhaillaan liikkeellä tätä perunaa vastaan? (googlaa) Ovatko argumentit mielestäsi perusteltuja huomioiden EFSA:n lausunnon?

Greenpeace argumentoi nptII geenin käyttöä kyseisessä perunassa, koska kyseisen geenin käytöllä perunassa saattaa olla haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

EFSA on todennut, että on erittäin epätodennäköistä, että kyseinen ominaisuus siirtyisi kasvisolusta bakteerisoluun. On kuitenkin perusteltua kantaa huolta antibioottiresistenttiys ominaisuuksien  ja argumentointi on suotavaa. Riskinarvioinnin tulee perustua tieteelliseen näyttöön ja riittävään varmuuteen, lisäksi EMEA on todennut mm. kanamysiinin olevan edelleen merkittävä antibiootti, joskin sen turhaa käyttöä tulisi välttää mm. sivuvaikutuksista johtuen.


-          Perunan hyväksymisestä äänestettiin neuvostossa 19.2.2008 äänten jakautuessa seuraavasti: puolesta 131 ääntä (10 jäsenvaltiota, ml. Suomi), vastaan 162 ääntä (13 jäsenvaltiota), äänestämästä pitäytyi 52 ääntä (4 jäsenvaltiota) (määräenemmistö = 255 ääntä ja 14 jäsenvaltiota). Minkälainen hyväksyntäprosessi on edeltänyt tätä äänestystä? Mitä äänestystulos merkitsee? Asiasta ei ole vieläkään tehty päätöstä suuntaan eikä toiseen. Miksi tällainen pitkä tuumaustauko? Mitä arvelet tapahtuvan seuraavaksi?

Perunasta on pyydetty ja annettu lausuntoja riskinarvioinnin tekemiseksi, lisäksi lainsäädäntöä on nähtävästi asian edetessä uudistettu. Tietääkseni antibioottiresistenssin aiheuttavista geeneistä haluttaisiin luopua ja kansan mielipide on EU:ssa äänestystuloksen perusteella GMO:ta vastaan. Ilmeisesti asian hyväksymiseksi tarvittaisiin määräenemmistö. Ilmeisesti neuvosto palautti asian komissiolle. Ilmeisesti asiaan hankitaan lisätietoa, sekä puolesta, että vastaan.

Luulen, että ko. perunasta saatavien sivutuotteiden käyttö kielletään, sekä eläinten, että ihmisten ravitsemuksessa. Taustalla on halu luopua antibioottiresistenssin aiheuttavista geeneistä kasvien modifioinnissa tiettyjen ominaisuuksien suhteen. Antibioottien tehon heikkeneminen eräiden sairauksien torjunnassa, ja yleisesti ottaen on merkittävämpi kysymys, kuin yksittäisen geenimuunnellun perunan markkinoille saattaminen. Toisaalta on haettu tieteellistä näyttöä, jonka pohjalta arviointeja on tehty. Itse en kuitenkaan tiedä, mitä kyseinen peruna tulisi luonnossa kasvaessaan tai, joutuessaan ihmisten tai eläintenravitsemukseen aiheuttamaan. Riskit on arvioitu huomattavan pieniksi, mutta huomioitaessa bakteerien ja mikrobien suuri määrä maapallolla, on kuitenkin mahdollista myös, se, että antibioottiresistenttiyden siirtoa tapahtuisi kasvisoluista bakteerisoluun.

Aiheuttaako kyseinen peruna sitten antibioottiresistenttien kantojen muodostumista luontoon, vaikkei sitä käytettäisi ravitsemukseen. Tätä kautta antibioottien tehon laskua kuitenkin saattaisi tapahtua. Luonnossa kyseistä ominaisuutta kuitenkin jo esiintyy yleisesti, kysymys onkin, mikäli jotain on tehty vuosikaudet väärin, voidaanko väärin tekemistä jatkaa ja onko toimittu väärin? Toimijoiden tulee osoittaa haitattomuus, eikä päinvastoin. En oikeastaan osaa sanoa näin lyhyen tarkastelun pohjalta asiasta puolesta, enkä vastaan, mutta asian vastustajien argumentit ovat painavampia, hyödyt vastaan haitat. Samasta syystä asiassa lienee meneillään tuumaustauko, eikä asiaa saada ratkaistua ainakaan puolesta ilman vakuuttavia lisänäyttöjä.

Perunalla on pitkä tausta ja suuri merkitys ihmisten ravitsemuksessa ja herättänee myös siksi erityisiä tunteita ja mielipiteitä. Itse asiassa minun tulisi tutustua asiaan paljon perusteellisemmin, että uskaltaisin ottaa asiaan myönteisen kannan, lisäksi vastustajien argumentoinnin ollessa kohtuullisen hyvin perusteltua, vaikken Greenpeacesta erityisesti pidäkään, myönteistä kantaa on asiaan liittyviä perusteluja luettuaan vaikeampi hyväksi, kuin ilman erityistä tietoa. Tieto lisää tuskaa.